Haa, Jan Guilloun Arn-kirjat eli upea ruotsalainen Ristiretki-trilogia on tulossa elokuvaksi, ensi-ilta 22.2. Se on nähtävä.

Arn Magnussonin tarina on suurta seikkailua, mutta monitoiminnallisella tasolla. Luostarissa kasvaneesta Arnista tulee Ruotsin paras miekkamies, osaa täydellisesti latinaa, niittää mainetta temppeliherrana Pyhällä maalla, palaa Ruotsiin ja opettaa ja perustaa uutta taloutta ja modernia sodankäyntiä - 1100-luvulla!

Mutta näissä kirjoissa myös naiset ovat sankareita ja osaajia ja edelläkävijöitä.

Guilloulla on ihmeellinen kyky mennä sisään yksityiskohtiin, kuvata niitä, kiuvata prosesseja: esimerkiksi Arnin miekkailutaidon oppiminen ja miekkailukohtausten kuvaus on loistavaa.

Ruotsissa Arn-kirjat ovat herättäneet syvää kotiseutuinnostusta.

Ja tietokilpailukysymys: mitä merkitsevät Ruotsin vaakunan kolme kruunua! Ne olivat keskiaikaisen Ruotsin kolmen kuningaskunnan symbolit: Länsi-Göötanmaan, Itä-Göötanmaan ja Sveanmaan. Nämä valtakunnat tulevat kirjoissa tutuiksi.

Merkillistä muuten miten Ruotsilla on historia, mutta meillä suomalaisilla ei oikein ole. Minne meidän historiamme on kadonnut? Tai miksei sellaista ole syntynyt? Tarkoitan muita kuin Topeliuksen Välskärin kertomukset.

Ja toden totta. Joitakin alkaa nousta mieleen. Kaari Utrion Vaskilintu... Kyllä, mutta silti, Suomen historiaa ei jotenkin samassa mielessä ole olemassa.

Ruotsalaisilla on hyviä historiallisia kirjoittajia, Karl Blink, ja keitä ne nyt olivat, ja tanskalaisilla omansa, jotka kertovat Valdemar Valloittajasta, joka valloittelee Tallinnaa ja Porvoon linnamäkikin oli tanskalaisten hallussa -  ehkä jo ennen Valdemarin aikaa.

Niin siis ruotsalaiset ovat Arnin aikana perustamassa omaa valtakuntaansa, tulevaa Ruotsia mahtavan Tanskan ja norjalaisten 'vuonoväinöjen' - kuten kirjoissa sanotaan - puristuksessa. Vapaata tilaa on Baltiassa ja Suomessa, jonne voidaan tehdä risti- ja ryöstöretkiä.