Lauantaina ajoimme Helsingistä Kolille. Puhelimessa varmistimme että hotellissa on tanssia. Hiljainen aika, joten tiskijukka levyjä kääntämässä ja keittiö menee kiinni jo kahdeksalta.

Koska ruokaa siis ei ollut mahdollista saada, kun musiikki yleensä alkaa vasta yhdeksän jälkeen, saavuimme paikalle puoli kymmeneltä. Hiljaista oli. Tajusimme että kysymyksessä on Euroviisu-lauantai. Kahvia joimme ja omena- ja mustikkipiirakkaa. Tiskijukan kapsäkki vain pysyi kiinni salin seinustalla.

Kun kello oli yli kymmenen vuorovastaaja tuli juttelemaan: levymies on kyllä valmis virittämään laitteensa jos me haluamme tanssia. Salin puolelta oli siinä vaiheessa poistunut kaikki muu asiakaskunta kuin me kaksi, joten päätimme lähteä Kolin portin Nesteelle kymmenen kilometrin päähän. Siellä olimme aina nähneet ilmoituksia lauantaisista karaoketansseista.

Ja hyvin kävi. Viisuista huolimatta asemalla oli paikallista väkeä. Viisutkin näkyivät sivusalin televisiosta. Tunnelma oli leppoisa. Laulajia riitti. Lattia vahvasti liukastettu ja huoltamosalin arkkitehtuuri huippuluokkaa. Siis viihtyisä.

Väen suosikkitanssi oli valssi. Sitä laulettiin useampaan kertaan ja pieni lattia täyttyi joka kerta. Karaokeisännän tavoite oli viisitoista paria lattialla, mutta noin kymmeneen päästiin joka tanssilla.

Mukavat tanssit. Vaikka nesteellistä viihdykettäkin oli tarjolla, törmäilyjä lattialla oli vähän. Ei tarvinnut edes väistellä, suopeampaa menoa oli kuin yleensä hotellin tansseissa.

Sunnuntaina oltiin ahkeria tutkimusmatkailijoita. Pirunkirkon viereistä jättiläislohkaretta tutkittiin, Repouuron lohkareluolia ihmeteltiin, vaikka varsinaiseen luolastoon ei vielä menty. Ei ollut sopivia varusteita. Sisäänmenoaukko kuitenkin löytyi.

Kaksinsoudettava vene haettiin toisen mökin rannasta, ja Pielinen oli kauniin tyyni ja pastellivärejä loistava.

Käränkävaaran näkötorni löydettiin ja siellä käytiin ensimmäistä kertaa. Näköalat ovat huikeat, mutta silti panoraaman laadussa eivät Ukko-Kolin eikä muidenkaan varsinaisen Kolin vaarojen vertaisia.

Mukavia valokuvia useastakin kohteesta, myös Kolin satamasta. Niitä sitten täältä palattua ilmestyy webshotiin.